مدیرکل امور بیابان سازمان منابع طبیعی خبر داد؛
احیای ۸۵ هزار هکتار از بیابان‌های کشور با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی

تاریخ انتشار : 1401/03/20 - ساعت انتشار: ١٣:٠٥ - گروه خبری : اخبار استان

مدیرکل امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور گفت: ۸۵ هزار هکتار از عرصه‌های بیابانی کشور در قالب طرح‌های مشارکتی با سرمایه گذاری بخش خصوصی در سال ۱۴۰۰ احیا شد.‌

وحید جعفریان پیش از ظهر پنجشنبه در گردهمایی روز جهانی بیابان که در کویر ابوزیدآباد شهرستان آران و بیدگل استان اصفهان برگزار شد، اظهار داشت: در سال ۱۴۰۰ با رویکردی متفاوت ۸۵ هزار هکتار از عرصه‌های بیابانی کشور در قالب طرح‌های مشارکتی با سرمایه گذاری بخش خصوصی احیا شد.‌

وی این تجربه را نقطه عطفی در طرح‌های مقابله با بیابان زایی دانست و افزود: امید است با تجربه‌هایی مشابه برای راه انداری پارک کویری در ابوزیدآباد نیز این سرمایه گذاری‌ها را متمرکز جذب کنیم.

مدیرکل امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور با بیان اینکه سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی، پایدار تر و اثر بخش تر است، خاطرنشان کرد: این نوع سرمایه گذاری و به صورت معنادارتری با زنجیره‌های تولید و اقتصاد در ارتباط است و
می‌توان از این ظرفیت مغفول استفاده بهتری داشت.

اجرای الگوی مشارکتی احیای بیابان در ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی کشور در سال جاری

جعفریان تصریح کرد: در سال ۱۴۰۱ نیز پیش فرض ما این است که حداقل در ۱۰۰ هزار هکتار از عرصه‌های بیابانی کشور الگوی مشارکتی مدیریت مناطق بیابانی را اجرا کنیم.

وی افزود: هم اکنون بسیاری از صنایع بزرگ و معادن و بنگاه‌های مالی در راستای ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود اعلام آمادگی کردند و فکر می‌کنم نهضت بزرگی در این خصوص در حال شکل گیری است.

مدیرکل امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور با بیان اینکه بیابان و بیابان زایی دو مقوله متفاوت است، ابراز داشت: بیابان اشاره‌ای به یک اکوسیستم دارد که قابلیت‌ها و ویژگی‌های خاص خود را دارد و در کشورمان بسیاری از این قابلیت‌ها منحصر به فرد و نادر است و می‌تواند مرجع خوبی برای بهره برداری‌های اقتصادی و فعالیت‌هایی از این قبیل باشند.

جعفریان پارک کویری آران و بیدگل را نمونه بارزی از ظرفیت‌های عرصه‌های بیابانی کشور دانست و گفت: از این ظرفیت می‌توان بسیار متفاوت بهره برد زیرا یک مجموعه که قابلیت‌های متعددی را در حوزه‌های طبیعت گردی، آموزشی، تولید گیاهان دارویی، انرژی‌های خورشیدی و … دنبال کرده می‌کند و از این منظر بیابان‌ها را نه یک محدودیت بلکه می‌توان یک فرصت دانست و از آنها بهره برد.

وی خاطرنشان کرد: اکنون رایزنی‌هایی در این ارتباط بین ما و برخی کشورهایی که دارای تجربه هستند در حال انجام است.

ایران و چین برای مقابله با بیابانزایی همکاری می‌کنند

مدیرکل امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور گفت: در قالب سند همکاری‌های ۲۵ ساله ایران و چین موضوع ایجاد ساختارهای جامع نگر در عرصه‌های بیابانی مطرح است و فکر می‌کنم یکی از سایت‌های قابل معرفی در این خصوص پارک کویری آران و بیدگل باشد.‌

وی خاطرنشان کرد: پشتیبانی در این زمینه از سوی سازمان منابع طبیعی کشور وجود دارد زیرا یکی از سیاست‌های اصلی این سازمان توجه به رویکردهای مشارکتی و سرمایه گذاری سایر بخش‌ها و متنوع کردن منابع اعتباری است و معتقدیم نباید تنها به اعتبارات دولت وابسته بود.

جعفریان تصریح کرد: در مقابل در بیابان زایی به سبب سوءتدبیر و مدیریت نادرست کارایی و حاصلخیزی و توان تولید یک عرصه از بین می‌رود و ظاهری شبیه بیابان پیدا می‌کند.

وی با بیان اینکه در بیابان زایی عامل انسانی متهم ردیف اول است، گفت: بهره برداری نادرست از منابع آبی در کشورمان واقعاً جای توجه ویژه دارد، در گزارشی که اخیراً دیدم هنوز تعداد چاه‌های غیر مجاز کشور ما از چاه‌های مجاز بیشتر است و این مسئله مصداق کسی است که بر سر شاخ نشسته و بن درخت را می‌برد که جز سقوط خود نتیجه دیگری ندارد.

مدیرکل امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور تصریح کرد: درخصوص بیابان زایی باید به فرآیند مدیریت سرزمین و نگاه جامع به بهره برداری از این عرصه‌ها و سهم آیندگان توجه ویژه داشت.

جعفریان افزود: باید نگاهمان را به هزینه- فایده اقداماتمان تغییر دهیم؛ بسیاری از کارها که فکر می‌کنیم شاید بهترین اقدام است در بلند مدت ممکن است نوع دیگری بتوان آن را تفسیر و تعریف کرد.

وی ابراز داشت: کشورمان به دلیل قرار گرفتن در منطقه خشک و نیمه خشک یکی از کشورهایی است که از دیرباز متأثر از چالش‌های این عرصه‌ها بوده که یکی خشکسالی است موضوعی که در روز جهانی مقابله با بیابان زایی سال جاری مورد توجه قرار گرفته است.

با وخیم‌ترین خشکسالی مواجهیم

جعفریان با اشاره به اینکه جامعه جهانی شعار این روز را عبور از خشکسالی با مشارکت همگانی نامیده است، گفت: براساس گزارشاتی که اخیراً توسط کنوانسیون مقابله با بیابان زایی به عنوان مرجع و نهاد هماهنگ کننده دستگاه‌های مختلف در خصوص مدیریت سرزمین و جلوگیری از تبعات بیابان زایی ارائه شده است ما در مواجه با یکی از وخیم‌ترین خشکسالی‌های کره زمین هستیم.

مدیرکل امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور ادامه داد: وسعت خشکسالی در سال جاری از شمال چین گرفته تا شرق آفریقا گسترده شده و براساس آمار سازمان جهانی هواشناسی ما به طور قطع از سال ۲۰۰۰ تاکنون نسبت به دو دهه قبل ۲۹ درصد کاهش بارندگی داشتیم.

وی تصریح کرد: این آمار به این معناست که سیاست‌های مدیریت آبی و سرزمین و روش‌های اجرایی و اقدامات در حوزه امنیت غذایی و انرژی را باید از شرایطی که پیش رو داریم، متأثر دانست.

وی با بیان اینکه کارگروه ملی مقابله با بیابان زایی که یکی از مراجع هماهنگ کننده دستگاه‌های اجرایی در این خصوص است، افزود: این کارگروه دوباره خوشبختانه پس از چند سال رکود در دی ماه سال گذشته در دولت سبزدهم فعال شد و برنامه‌های گسترده‌ای را برای ایجاد یک هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف برای تبیین سیاست‌های سازگاری با خشکسالی و مدیریت سرزمین در دستور کار قرار داده است.

مدیرکل امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور با بیان اینکه یکی از پیامدها ی خشکسالی گردوغبار است، خاطرنشان کرد: بسیاری از مواردی که از عواقب تخریب سرزمین در سال‌های پیش هشدار می‌دادیم و عمیقاً توسط جامعه ملموس نبود اما با طوفان‌های اخیر که گستره آن تا شمال کشور و جنگل‌های هیرکانی رفت و الحق هم رسانه‌ها نیزدر انعکاس آن کمک کردند؛ دیدیم با چه مخاطراتی مواجه هستیم و چگونه باید الویت ها را مورد بازنگری قرار دهیم.

جعفریان تصریح کرد: کنوانسیون مقابله با بیابان زایی درباره گردوعبار در دو سه هفته اخیر یک سندی را ارائه داد که می‌تواند با استفاده از ظرفیت‌های منطقه‌ای به عنوان یکی از اسناد بالادستی مهم برای تعریف یک فعالیت مشترک بین کشورهایی دانست که به نوعی تحت تأثیر گردوغبار هستند.

وی افزود: این سند و کنوانسیون ابزار خوبی هستند برای پشتیبانی دیپلماسی که به عنوان اولویت‌های دولت در دستور کار است و یک برنامه جامع و الزامی را می‌توانیم برای همکاری منطقه‌ای داشته باشیم.

به گزارش خبرنگار مهر، گردهمایی روز جهانی بیابان با حضور مسئولان دفاتر سازمان منابع طبیعی کشور در کویر ابوزیدآباد شهرستان آران و بیدگل در حال برگزاری است.

گفتنی است مقدمات بهره برداری از پارک کویری یکصد هکتاری کردوانی، (به یاد زنده یاد پرفسور پرویز کردوانی پدر کویرشناسی ایران) در شهرستان آران و بیدگل امروز با حضور مسئولان کشوری و استانی فراهم شد.‌

۲۷ خرداد برابر با ۱۷ ژوئن روز جهانی بیابان نامگذاری شده است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج