فرونشست؛ زلزله خاموش و تهدیدی برای کاشان
فرونشست زمین، پدیدهای خطرآفرین و زلزلهای خاموش است که بیتوجهی به آن خسارت مالی، جانی و حتی بحرانهای اجتماعی را به دنبال دارد، اما بااینوجود این پدیده قابل پیشبینی و پیشگیری است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان، انسانها همیشه با مداخلات مخاطرهآمیز خود عامل بقا و فنا یا مِهر و قهر زمین میشوند و حتی گاهی تا جایی پیش میروند که زمین از اینهمه بی مسؤولیتی و بی تعهدی پیراهن از تن چاک و دهان باز میکند و بادلی چاکچاک فرومیریزد.
انسانها گاهی با استفاده بیرویه از منابع آب و خاک، آنچنان زیر پای زمین را خالی میکنند که تازیانه عطش را بر تنش نقش میزنند و قلب آسمان را از نبض تپش بازمیدارند.
فرونشست زمین، پدیدهای خطرآفرین و زلزلهای خاموش است که بیتوجهی به آن خسارت مالی، جانی و حتی بحرانهای اجتماعی را به دنبال دارد، اما بااینوجود این پدیده قابل پیشبینی و پیشگیری است.
وقوع گسیختگی و شکاف در سطح زمین یکی دیگر از نمودهای فرونشست زمین به شمار میرود که در سالهای اخیر در نواحی مختلف استان اصفهان مانند دشت دامنه و داران در غرب، کاشان و حبیبآباد برخوار در شمال و مهیار شمالی در جنوب استان اصفهان مشاهدهشده است.
بحران فرونشست در کاشان زلزلهای خاموش
سید محسن حجازیان، مدیرعامل انجمن احیای آب کاشان بزرگ با تأکید بر اینکه فرونشست بلایی است که گریبانگیر مناطقی چون کاشان شده است و هرروز بیشازپیش چهره خشن خود را به رخ میکشد گفت: یونسکو این پدیده را چنین وصف میکند که فرونشست عبارت است از فروریزش یا نشست سطح زمین که به علتهای متفاوتی در مقیاس بزرگ روی میدهد.
وی بر پیامدهای نامطلوب زیاد جنبههای کمی و کیفی منابع آب با رشد جمعیت همراه با گسترش بیرویه بهرهبرداری از منابع آب برای استفاده در کشاورزی و صنعت تأکید کرد و افزود: حالت تصاعدی این پدیده در دهههای اخیر همراه با اوج صنعتی شدن، شهرنشینی شدن و پمپاژ بیرویه از آبهای زیرزمینی جهت مصارف کشاورزی مشاهده شده است.
مدیرعامل انجمن احیای آب کاشان بزرگ تصریح کرد: واقعیت تلخ این است که به دلیل نداشتن حکمرانی درست بر منابع خود ازجمله منابع آبی هرروز شاهد حوادث و پدیدهای تلخی چون فرونشست و فرو چالهها هستیم.
فرونشست زلزلهای خاموش در کاشان
حجازیان یادآور شد: بر اساس آمارهای اعلامشده در هر دو کیلومترمربع یک حلقه چاه در کشور یعنی بیش از یکمیلیون و ۴۰۰ هزار حلقه چاه در ایران وجود دارد که ۷۰۰ هزار حلقه آن غیرمجاز است که به تعبیر رئیس سازمان زمینشناسی ایران از این وضعیت بهعنوان زلزله خاموش باید یادکرد.
وی فرونشست زمین را بهعنوان یک رویداد ناشی از انسان، به علت خارج شدن مقادیر زیادی آب از سفرههای زیرزمینی در دشت ممنوعهای چون کاشان دانست و گفت: افزایش تقاضا برای منابع آب زیرزمینی به دلیل گسترش شهرها و بخش کشاورزی در دشت کاشان یک چالش جدی است.
مدیرعامل انجمن احیای آب کاشان بزرگ، با اشاره به اینکه دههها برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی برای مصارف خانگی، کشاورزی و صنعتی منجر به کاهش شدید این منبع ارزشمند شده است، افزود: کاهش سطح آبهای زیرزمینی اغلب با تخریب سفرههای زیرزمینی همراه است که به نظر میرسد مشکلی رایج در حوضههای آب زیرزمینی باشد.
لزوم تدوین حکمرانی آب
حجازیان اصلاح روشهای مدیریت منابع آب را چارهای برای اندیشه مهار پدیده فرونشست بر مبنای عقل تجربه اندیش و بر اساس تجربه سایر کشورها دانست و اظهار داشت: غنیمت شمردن زمان و فرصت باقی در نخستین گام تدوین حکمرانی آب ضروری است در غیر این صورت پیوسته شاهد پدیدههای خطرناکی چون فرونشست خواهیم بود که با نزدیک شدن به شهرها و روستاها میتواند فاجعه بزرگ انسانی و خسارتی جبرانناپذیر در پی داشته باشد.
وی تأکید کرد: بهعنوان راهکار کوتاهمدت میتوان تدابیری ازجمله صرفهجویی در مصرف آب بهویژه در بخش کشاورزی، بازنگری در میزان صدور پروانه بهرهبرداری چاههای آب مجاز، مقابله جدی با چاههای غیرمجاز، جلوگیری در کاشت نوع محصولات باغات بهویژه محصولات با مصرف بالای آب و پرداختن به الگوی کشت متناسب با محیط را لازمالاجرا کرد.
برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی از مهمترین دلایل فرونشست در ایران مرکزی
رضا قضاوی، رئیس دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان حرکت و جابهجایی لایه رسوبات زیرسطحی را عامل اصل ایجاد فرونشست زمین که جابهجایی افقی به آن صورت ندارد، دانست و افزود: استخراج نفت، گاز و زغال سنگ و درنتیجه خالی شدن لایههای زیرین یا حرکتهای تکتونیک یا گاهی مواقع لایههای آهکی و کارستی با شرایط اقلیمی مناسب موجب انحلال بسترها و خالی شدن زمین میتواند از دلایل مختلف این پدیده باشد.
وی یکی از مهمترین دلایل فرونشست بهویژه در ایران مرکزی را برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی و خالی شدن آبخوانها دانست و اظهار داشت: درواقع با خروج آرام آب از میان لایهها و فشرده شدن آبخوانها، حجم فضای خالی در اثر فشار حاصل از ایجاد لایههای رسوبی بالایی کاهش پیدا میکند و بهتدریج سطح زمین فرومینشیند و آثار آن آشکار میشود.
قضاوی گفت: بهرهبرداری بیش از اندازه از آبهای زیرزمینی و شروع فرآیند تخلیه آبخوانها از حدود ۷۰ سال قبل با صنعتی شدن بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی در ایران آغاز شد.
فرهنگسازی نشدن مصرف آب
استاد دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان با اشاره به کنترل میزان مصرف آب در خانوارها اظهار داشت: از حدود ۷۰ سال پیش که فناوری حفاری چاههای عمیق و پمپهای استحصال آب وارد کشور شد متأسفانه فرهنگ استفاده صحیح و پایدار از آب همراه این تکنولوژی وارد کشور نشد و با افزایش جمعیت و درنتیجه افزایش به نیاز منابع غذایی هرسال چاههای عمیق به تعداد زیادی در دشتهای ایران حفر شد.
کاشان بحرانیترین دشت با میزان فرونشست پیشرونده
قضاوی بر اساس برخی از گزارشها کاشان را بحرانیترین دشت در سطح کشور عنوان و اعلام کرد: مطالعات همکاران دانشگاهی در دشت کاشان نشان داده است درواقع نقشه میزان اُفت آبهای زیرزمینی با میزان فرونشست همخوانی و تطابق کامل دارد به عبارتی عامل اصلی فرونشست در دشت کاشان اُفت سطح آبهای زیرزمینی بوده است که تداوم فرونشست با این روال متأسفانه شرایط بدی را برای این منطقه به وجود خواهد آورد.
وی بر افزایش سرعت و میزان فرونشست در دشت کاشان بر اساس مطالعات انجامشده تأکید کرد و افزود: این میزان فرونشست در مرکز آبخوان و قسمتهای جنوب شرقی بیشتر و به سمت شهر کاشان در حال حرکت است که اگر مدیریت درستی برای این پدیده وجود نداشته باشد در آینده نهچندان دور تمام زیرساختهای شهری و اطراف شهرستان میتواند در اثر فرونشست تهدید شود.
مدیریت پیامدهای پدیده فرونشست
رئیس دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان گفت: فرونشست یک پدیده برگشتناپذیر و بزرگترین و مهمترین چالش توسعه ایران مرکزی بهویژه کاشان است که متأسفانه مدیران شهری و برنامه ریزان توجه کافی به این موضوع نداشته و ندارند درحالیکه باید مدیریت منابع آب در کاشان بهعنوان بزرگترین و اولین اولویت در توسعه مناطق شهری باشد.
قضاوی انجام هرگونه فعالیت توسعهای ایجاد زیرساختها، توسعه شهر و صنایع را با پیوست زیستمحیطی و بحث روش تأمین منابع آب موردنیاز خواستار شد و افزود: مدیران شهر کاشان و استان اصفهان باید برای برنامهریزی استفاده صحیح و مدیریت منابع آب بهعنوان اولین و بزرگترین اولویت و چالش دشت کاشان که ۷۰ درصد منابع آب برای کشاورزی استفاده میشود گامهای اساسی بردارند.
وی راندمان کمتر از ۴۰ درصدی آبیاری در کشور و کاشان که نمونهای از مدیریت مناطق مختلف است را یادآور شد و افزود: میانگین راندمان استفاده از منابع آب در کشورهای جهان بهطور متوسط بیش از ۶۰ درصد است بنابراین تغییر الگوی کشت، تغییر کاربریها بر اساس پتانسیل و ظرفیت منابع آب باید در اولویت مدیریت شهر و استان قرار بگیرد.
خبرگزاری فارس
ارسال به دوست