پدیده فرونشست به عنوان یک بحران جدی در حال گسترش است
سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در جلسه شورای اداری شهرستان فسا به مسئله ناترازی در بخش منابع طبیعی در کشور و استان فارس اشاره نمود و افزود: در سالهای اخیر بهرهبرداریهای نامتوازن از منابع آب اتفاق افتاده و تغییرات اقلیمی و تغییر در الگوهای بارش نیز بر مشکلات این بخش افزوده است.
حسن وحید تصریح کرد: براساس آمار وزارت نیرو ۱۴۰ میلیارد مترمکعب کسری آبخوان های کشور است و متعاقب آن پدیده فرونشست نیز در کشور به عنوان یک بحران جدی در حال گسترش است.
وی با اشاره مسائل مرتبط با خاک، افزود: برای تولید و ایجاد یک سانتیمتر خاک، بیش از چند قرن زمان لازم است لیکن سالانه در کشور بیش از ۲ میلیارد تُن خاک ناشی از فرسایش از دست میرود و منجر به مشکلاتی در کمیت و کیفیت خاک شده است، حتی در برخی نقاط کشور میزان فرسایش خاک به بیش از ۵۰ تُن در هکتار در سال هم میرسد.
سرپرست سازمان منابع طبیعی، یکی دیگر از مشکلات را مدیریت مسائل زیست محیطی مبتنی بر مرزهای سیاسی بجای مرز حوزه های آبخیز برشمرد و افزود: برای حل این معضلات بایستی دو راهکار برنامه ریزی مبتنی بر مرز حوزههای آبخیز و اتکاء به مشارکت و حضور مردم در برنامه ریزی و مدیریت منابع زیستی را دنبال کرد که برنامههای آبخیزداری و منابع طبیعی بخشی از این راهکارها هستند.
وحید اضافه کرد: در قانون برنامه هفتم توسعه، احکام متناسبی در این خصوص پیش بینی شده است که شامل اجرای عملیات آبخیزداری به میزان ۲۰ میلیون هکتار، کاهش ۲۰ درصدی فرسایش خاک، طرح مدیریت و حفاظت از مراتع به میزان ۲۰ میلیون هکتار و کاهش ۲۰ درصدی در مناطق بحرانی فرسایش بادی در کشور است.
سرپرست سازمان منابع طبیعی با اشاره به اهمیت مراتع افزود: بیش از ۵۰ درصد دام کشور به مراتع متکی هستند و در سال های اخیر ظرفیت تولید مراتع کاهش یافته است و به دلیل عدم توجه به حوزه مراتع و حفاظت از آن بخش عمدهای از تولید در بخش دامداران و عشایری آسیب دیده است.
وی یکی دیگر از معضلات کشور را گرد و غبار بیان کرد و با اشاره به درگیر بودن استان فارس با این پدیده هشدار داد: اگر از منابع زیستی و آب به درستی بهرهبرداری نشود و یا بیش از ظرفیت بهره برداری شود عمده اراضی کشور تبدیل به منشاء گرد و غبار و ریزگرد خواهد شد.
ارسال به دوست