قزوین /جلسه مشترک منابع طبیعی و محیط زیست با هدف مبارزه با آفت پروانه دم قهوه ای
اولین جلسه مشترک فی مابین محیط زیست و منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین در راستای پیشگیری و روش مقابله با پراونه دم قهوه ای تشکیل شد .
معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی قزوین ضمن تاکید برحفظ جنگل واحیاء آن گفت : یکی از محورهای بررسی و نظارتی ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری قزوین در جنگلهای طارم، موضوع آفت پروانه دُم قهوهای است که همه سال جزء موضوعات مهم تلقی می گردد.
محمدی خاطرنشان کرد: سالهاست ما با همراهی کارشناسان این اداره کل پایشهای مختلفی را در جنگلهای طارم انجام می دهیم تا دچار طغیان و خسارت ناشی از اپیدمی این آفت نشود از طرفی هم از سال گذشته کمیته فنی گیاه پزشکی با همکاری مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی سازمان جهاد کشاورزی استان تشکیل یافته که موضوع از نظر تخصصی در دست پیگیری است.
وی تصریح کرد: با توجه به اقدامات مثبت انجام شده کماکان مبارزه با آفت پروانه دُم قهوهای تنها دو روش محلولپاشی و جمعآوری لانهها آن هم در شرایط خاص خود امکانپذیر است.
گفتنی است پروانه دُم قهوه ای، با نام علمیِ«Euproctis chrysorrhoea (L)»، آفت برگ خوار همه چیز خوار است که به درختان جنگلی و درختان میوه حمله می کند؛ پیش از این گونه ای از این آفت در جنگل های ارسباران تعیین شده است؛ بر اساس مطالعه زیست شناسی انجام شده در سال های ۱۳۷۶تا ۱۳۷۸در نقاط مختلف جنگل های ارسباران، حشرات بالغ این آفت از اواخر بهار ظاهر شده و پس از جفت گیری، پروانه ماده دستجات تخم خود را پشت برگ های میزبان قرار می دهد.
پس از دوره رشد جنینی، لاروهای سن اول از اوایل مرداد ماه ظاهر شده و در ابتدا از پارانشیم روی برگ ها تغذیه می کنند؛ این لاروها ضمن دو مرحله پوست اندازی و تغذیه به تدریج تا شروع فصل سرما با تنیدن تارهای ابریشمی لانه ای را ایجاد کرده و تا بهار سال بعد در داخل آن زمستان گذرانی می کنند. در بهار سال بعد لاروهای سن سوم زمستانگذران از لانه ها خارج شده و دوباره به تغذیه از برگ ها و جوانه ها شروع می کنند.
در بهار سال بعد لاروهای سن سوم بعد از دو تغییر جلد، در لابلای برگ ها به شفیره تبدیل می شوند؛ حدود ۲۰روز بعد پروانه های بالغ ظاهر می شوند؛ بدین ترتیب آفت یک نسل در سال ایجاد می کند.
دشمنان طبیعی شناخته شده آفت «پروانه دم قهوه ای» در ارسباران شامل دو گونه عنکبوت شکارچی لارو، پنج گونه زنبور پارازیتوئید لارو و شفیره، یک گونه مگس پارازیتوئید لارو، یک گونه نماتد پارازیت لارو و نوعی عامل بیماریزای لاروها می باشند که نقش عمده ای در کنترل جمعیت آفت ایفا می کنند.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |